/

Cladiri eficiente energetic

Brevet de inventie & Certificari

brevet de inventie

In presa:

Revista BIZ

Cariera construita in jurul Energiei

[decembrie 2011]
Inginerul Mircea Popa a renuntat la o cariera legata de centralele de incalzire termica pentru un pariu pe cât de riscant, pe atât de profitabil si de viitor: construirea de cartiere eficiente energetic.
Detine apartamente si vile in mai multe zone ale tarii, dar cel mai important proiect imobiliar al lui Popa este Dolce Vita, un cartier de case din zona Giulesti, dezvoltat pe o suprafata de peste 2,5 hectare. Proiectul a capatat o amploare tot mai mare de-a lungul timpului, iar in momentul de fata acesta este format din 170 de locuinte si un spatiu comercial. Desi contextul economic nu este cel mai potrivit pentru vânzarea de locuinte, cartierul lui Popa are un avantaj semnificativ: este eficient din punct de vedere energetic. “Programul de reabilitare termica la nivel national presupune introducerea unui perete de 3-5 centimetri de polistiren pe exterior. Noi avem o tehnologie brevetata in România, cu doi pereti de câte 6,5 centimetri fiecare. Diferenta este ca aceste locuinte sunt de aproape trei ori mai eficiente energetic decât cele prevazute in planul de reabilitare termica al tarii”, explica Popa.
Potrivit antreprenorului, o familie plateste in timp de inca cinci ori pretul unei locuinte, pe fondul consumului de energie. Cu ajutorul tehnologiei de care dispun casele si apartamentele din cartierul giulestean, pretul de achizitie al locuint ei este platit de doar alte doua ori.
De altfel, Popa spera ca in urmatorii ani clientii sa constientizeze importanta eficient ei energetice a locuintelor si mizeaza pe succesul proiectelor de acest tip. Deja a primit feedback pozitiv din partea clientilor, iar in momentul de fata cartierul este in proces de extindere, de la 110 la 170 de locuinte. Dintre cele construite, Popa mai are de vândut doar zece garsoniere. “Casele si apartamentele sunt deja vândute si date in folosinta, ma astept sa vindem repede si locuintele aflate in plina constructie”, adauga Popa.
Practic, avantajul cartierului (eficienta termica) este dat de tehnologia cofrajului pierdut, un sistem format din module de polistiren care se monteaza precum un sistem lego si permite realizarea a doua cofraje din polistiren.
Aceasta tehnologie este des intâlnita in proiectele rezidentiale din Germania, Statele Unite ale Americii si Canada, insa Mircea Popa a adaptat-o unui grad de seismicitate 8, ceea ce i-a permis sa obtina un brevet. Desi a fost obisnuit sa construiasca si sa instaleze centrale termice de cvartal prin EnergiCo, in cazul cartierului giulestean Dolce Vita Popa a optat pentru climatizarea proprie a fiecarui apartament, garsoniera sau vila din cadrul complexului. “Am observat ca oamenii prefera sa fie independenti energetic de ceilalti, asa ca ne-am adaptat cerintelor”, explica el decizia.
Mircea Popa nu isi doreste ca Dolce Vita sa fie singurul proiect imobiliar, ci are de gând ca in viitorul apropiat sa isi adauge in portofoliu un nou proiect, numit Turnurile Babel. Acesta va fi format din sapte cladiri de 14 si 16 etaje, dintre care unul va fi destinat inchierii de birouri, altul va fi scos la vânzare, iar cele cinci turnuri ramase vor gazdui apartamente pe care Popa intentioneaza sa le vânda. Planul lui ramâne deocamdata la stadiul de proiect, pâna in momentul in care va avea atât partenerul, cât si lichiditat ile necesare. Nici nu se putea altfel atunci când vorbim de un antreprenor cu background de inginer riguros.

Cartierul Dolce Vita
Cifre
Numar de locuinte:170
|n constructie:60
Tipuri de locuinte:40% vile, 40% apartamente, 20% garsoniere
Pret apartamente (75 mp):60.000 euro
Pret garsoniere (60 mp):40.000 euro
Pret vile (140-180 mp):120.000-180.000 euro

Constructiv.ro

[octombrie 2011]
Energi-Co Holding este o societate comerciala specializata in constructii civile si industriale, instalatii de incalzire si climatizare, productie de echipamente energetice si servicii in domeniul energetic.
Din 2002, Energi-Co, in calitate de antreprenor general, ofera beneficiarilor sai constructii la cheie realizate cu o tehnologie noua, bazata pe turnarea betonului in cofraje de polistiren expandat, cu un grad ridicat de izolatie termica si fonica.
„Prin aceasta noua tehnologie se realizeaza o mai buna izolatie termica si fonica, o izolatie hidrofuga si o bariera de vapori, obtinandu-se un beton mai bun – eliminandu-se scurgerile inerente la cofrajele din lemn, precum si o scurtare a duratei de executie. Tehnologia se aplica la constructii din sectorul rezidential, institutional, comercial, industrial si agricol”, ne-a declarat Mircea Popa, presedintele grupului ECCO.
Practic, acest tip de tehnologie bazat pe utilizarea peretilor de beton armat inlocuieste cofrajele clasice cu un sistem de module dreptunghiulare din polistiren expandat, prin asamblarea carora se realizeaza cofrajele de turnare.
Turnarea betonului in peretii cladirii se realizeaza prin utilizarea pompei de beton si a vibratoarelor tip Lance. Pe masura montarii elementelor modulate din polistiren expandat, armatura orizontala se monteaza in distantatoare de plastic, realizand astfel armarea peretilor.
Procedeul nu necesita surse de energie sau de apa si este foarte „curat”, negenerand deseuri si balastul caracteristic tehnologiilor traditionale. Constructia realizata cu ajutorul acestei tehnologii poate fi de tip parter plus patru etaje, fara sa necesite sisteme suplimentare de sustinere.
Deoarece sistemul este usor si rapid de instalat, timpul de executie al peretilor pentru un nivel de cca 100 mp se poate reduce, in conditiile pregatirii corecte, la maximum 2 zile. Prin inglobarea tevilor si cablurilor in spatiile prevazute in peretele interior de polistiren se reduce si timpul necesar executarii instalatiilor electrice, de incalzire si climatizare. Peretii sunt finisati utilizandu-se tehnologii moderne si estetice de placare si vopsire.

Romania Libera

[noiembrie 2010]
O ofertă interesantă a prezentat ENERGI-CO pentru cartierul rezidenţial „Dolce Vita" din Giuleşti, compus din 110 unităţi locative, majoritatea vile. Preţurile sunt, de exemplu, de 119.000 euro + TVA pentru vila „MI", având suprafaţa de 138 mp şi teren total 170 mp sau 39.000 euro + TVA pentru garsonieră în locuinţă tip „FA" având suprafaţa construită de 61,6 mp şi teren total de 22 mp. „Imobilele ofertate sunt din categoria eficiente energetic, beneficiind de o dublă izolaţie, iar apartamentele ofertate se încadrează în condiţiile conforme legislaţiei actuale pentru TVA de 5%.", ne-a spus Loredana Popa de la ENERGI-CO HOLDING.

Forbes

[octombrie 2010]
EnergiCo şi-a diversificat domeniul de activitate, ajungând în momentul de faţă la un raport de 20%-80% între domeniul instalaţiilor şi cel imobiliar. Popa este proprietarul unui cartier de locuinţe în zona Giuleşti, pe care speră să îl finalizeze anul viitor. În momentul de faţă, proiectul care cuprinde 70 de vile şi 70 de apartamente este construit în proporţie de 80%. „Tot ce am construit până acum e vândut“, spune el. Popa a fost nevoit să refacă din mers proiectul din Giuleşti, care era alcătuit iniţial exclusiv din vile. Cererea tot mai scăzută pentru astfel de imobile l-a determinat să se reorienteze către apartamente, mai accesibile şi mai căutate într-o perioadă de criză.
Afaceristul mai deţine vile în Snagov, Bran şi 2 Mai, precum şi alte apartamente în Bucureşti, pe care preferă să le ţină închiriate.

Stiri Haios.ro

TEHNOLOGIA IGLOO [mai 2006]
Casele realizate prin tehnologia Igloo (iglu) se construiesc din beton armat la care, in loc de cofrajele obisnuite, se foloseste polistiren expandat. Potrivit reprezentantilor Energico Holding si ai CSD Grup Imobiliare Constructii, folosirea acestei tehnologii duce la reducerea sumei investite, reducerea cheltuielilor de intretinere, siguranta unei structuri rezistente la cutremure si la foc. Concret, se obtine reducerea:
- cu 30-80% a pierderilor de caldura;
- cu 40% a timpilor de executie;
- cu 40% a zgomotului.
In plus, casa poate fi construita in orice anotimp, inclusiv iarna, si rezista la cutremure de pana la 8 grade pe scara Richter. La acestea se adauga eliminarea condensului, izolarea hidrofuga (impotriva umiditatii) si rezistenta la foc.

Agir.ro

[noiembrie 2005]
* Lansarea tehnologiei Igloo - constructii eficiente energetic - care se bazeaza pe inlocuirea cofrajelor de lemn cu un sistem de module dreptunghiulare din polistiren expandat, prin asamblarea carora se realizeaza cofrajele de turnare (Energi-Co Holding);

Saptamana Financiara

[mai 2005]
Case Do, Re, Mi, in Giulesti
In Calea Giulesti, nr. 420-428, firma Energi-CO Holding construieste 55 de vile in ansamblul rezidential Dolce Vita. Casele de aici sunt ridicate din beton armat, turnat in cofraje din polistiren expandat. Exista trei tipuri de locuinte: Do, Re si Mi. Vila Mi costa 69.000 de euro, are o suprafata locuibila de 70 mp, dispusa pe parter si etaj. La parter are living si bucatarie, iar la etaj trei dormitoare. Do este o locuinta similara cu Mi, care are o suprafata locuibila cu 10 mp mai mare si un pret de 76.800 de euro. Cea de-a treia vila, Re, costa 93.000 de euro si are conditii superioare. O suprafata locuibila de 110 mp, doua vestibule la intrare, bar in living si dormitoare mult mai mari.

AfacereaMea.ro

[decembrie 2004]
Accesul romanilor la o locuinta "pe pamant" pare usor doar in reclamele publicitare. in realitate, la fata locului, clientii intampina multe alte probleme. Cei care ne-au facut prezentarea ofertelor lor sustin ca "ce e scris pe hartie, ramane valabil", dar se poate ca de la luna la luna sa apara modificari de preturi. Oricum, ca-ti faci casa prin ANL sau prin firme imobiliare de renume ca Impact, Triumf sau Energi-Co si ca iti gasesti finantarea la banca sau la o societate de leasing, cea mai ieftina locuinta "pe pamant" nu coboara sub 57.000 de euro.
O vila in Giulesti costa 107.000 de euro
O alta societate care ofera case gata construite este Energi-Co Holding SRL. in zona Giulesti-Sarbi, din Bucuresti, a luat fiinta un cartier format din 74 de vile. Dintre acestea, doar 24 de constructii mai sunt disponibile, intrucat toate celelalte au fost deja contractate. "Avem patru tipuri de vile, dar acum mai sunt disponibile doar doua. Tipul DO, care inseamna o vila de 153 mp construiti si un spatiu verde de 120 mp. Pretul unei astfel de constructii este de 87.000 de euro, cu tot cu TVA si terenul aferent. Tipul RE este o vila de 188 mp construiti si 250 mp de spatiu verde. in acest caz, pretul este de 104.000-107.000 de euro", ne-a declarat Ioana Calomfirescu, inginer ofertant la Energi-CO. Imobilele se construiesc prin tehnologia igloo, care presupune turnarea betonului in cofraje de polistiren care raman pe pozitie. Constructorul ne asigura ca aceasta tehnologie ofera o izolare termica si fonica mult mai buna. De asemenea, este garantata o rezistenta la foc de 3 ore, dar si faptul ca vila ramane in picioare la cutremure de pana la 8 grade. in tara, societatea are deja proiectele facute pentru inca trei ansambluri. Acestea vor fi la Piatra Neamt, Buzau si Mangalia, iar constructia va incepe de la anul. La Piatra Neamt e vorba de 34 de vile tip DO si RE cuplate. in Buzau, vor fi construite 8 blocuri, plus 40 de vile, iar la Mangalia, proiectul presupune doua blocuri si 12 vile.

HotNews

[octombrie 2004]
Pentru a-si asigura un numar cit mai mare de clienti, constructorii ofera nu doar vile (suprafete cuprinse intre 138 si 226 mp), ci si apartamente (suprafete intre 60 si 79 mp) situate in miniblocuri.
“Am preluat o tendinta mondiala: noul sistem de constructie este bazat pe utilizarea betonului monolit, turnat in cofraje din polistiren si armat cu plase din otel-beton. Testele de rezistenta la seism arata ca structurile Concrewall, cum le numim noi, sint de 20 de ori mai putin deformabile decit cele traditionale.
Iar tehnologia a fost dezvoltata in Italia si Germania, tari care nu au probleme cu seismele asa cum avem noi”, a spus Pompiliu Ivanescu, arhitect la Andami Construct. Aceasta a pus in practica sistemul Concrewall la Corbeanca, judetul Ilfov, unde ridica un ansamblu rezidential cu 40 de vile. La rindul sau, Energi-Co Holding construieste in zona Giulesti-Bucuresti, Mangalia, Piatra-Neamt si Buzau cartiere de vile si apartamente in blocuri P+2E+M, folosind tehnologia Igloo (licenta SUA): betonul armat se toarna in cofraje din polistiren expandat.
“Anul viitor vom incepe sa construim in Capitala cel de-al doilea ansamblu: Dolce Vita 2-Pantelimon”, a precizat Gabriel Ene, inginer la Energi-Co.

Jurnalul National

[septembie 2004]
BANI PENTRU CASE. Bancile au acordat populatiei, pana la sfarsitul lunii iulie, credite ipotecare in suma de 10.600 de miliarde lei, inclusiv provizioane, in crestere cu aproape 80% fata de soldul inregistrat in decembrie 2003. Creditele ipotecare au crescut mai mult decat cele imobiliare, care s-au majorat cu numai 34%. Soldul finantarilor ipotecare a crescut in suma absoluta cu 4.700 de miliarde lei, in timp ce creditele imobiliare au urcat cu 4.400 de miliarde lei. Totusi, imprumuturile imobiliare se situeaza la aproape 18.000 de miliarde lei (inclusiv provizioane), depasind valoarea creditelor ipotecare, intrucat a fost prima forma de finantare a achizitiei de locuinte practicata de bancile din Romania.

NOU CARTIER IN GIULESTI.
Un nou cartier cu vile, "Dolce Vita", va fi inaugurat in Giulesti, la sfarsitul anului 2004, a anuntat vineri presedintele companiei Energi-co Holding, Mircea Popa. Cartierul va fi construit pe o suprafata de 17.500 mp, cuprinzand 42 de vile insiruite (parter+etaj), 14 vile cuplate, 18 vile duplex (P+E+M) si un spatiu comercial. Noile locuinte sunt construite pe baza unei tehnologii IGLOO, care asigura reducerea cu 50 la suta a pierderilor de caldura, cresterea izolatiei fonice cu 40 la suta si reducerea timpului de executie cu 40 la suta. Noua tehnologie utilizeaza peretii de beton armat in locul cofrajelor de lemn. La constructia noilor vile s-au inclus si dotarile standard - instalatie termica interioara, inclusiv microcentrala termica, instalatie electrica, obiecte sanitare, gresie, faianta, parchet si geamuri termopan.


Constructiv.ro

[februarie 2004]
Cel de-al doilea produs de care ne ocupam este IGLOO. Acesta se incadreaza in preocuparea noastra pentru eficienta energetica, de data asta aplicata in constructii. Tehnologia IGLOO, utilizata la realizarea peretilor cladirilor prin turnarea betonului armat in elemente modulate din polistiren expandat care raman inglobate in structura peretilor, ofera avantaje atat beneficiarilor cat si constructorilor. Pentru beneficiari se obtine reducerea cu 30-80% a pierderilor de energie, reducerea perioadei de executie cu 40%, rezistenta la foc, la seism de gradul 8, izolare fonica si hidrofuga suplimentara.
Pentru constructori, obiectivele se realizeaza cu consumuri energetice si pierderi de materiale minime, in orice anotimp, cat si cu economii importante de manopera. Compania a investit peste 2 milioane de dolari intr-o fabrica dotata cu echipamete aduse din Austria si Germania care realizeaza module – cofrag destinate turnarii betonului pentru cca. 1.000 de case pe an, cu posibilitatea exinderii ulterioare la cca. 3.000 case pe an. Astfel de fabrici se gasesc in America de Nord, Canada, Germania, Austria si Rusia.
O casa de 200 mp se poate construi „la cheie” in cca 2 luni cu 300 de euro pe metru patrat pentru dotari standard. Noi ne propunem sa realizam anul acesta 500 de astfel de case in patru orase: Bucuresti, Piatra Neamt, Mangalia si Buzau.