1. Primul Hard disk a fost creat de IBM in 1956 ?
    avea capacitate de stocare de 5 MB, capetele de citire atingeau suprafata platanelor (la cele actuale capetele de citire NU ATING FIZIC suprafata platanelor, in numar de 2), platane ce aveau in componenta oxid de fier si un diametru de aprox 24 inch (fata de 3,5”sau 2.5” actual); viteza de rotatie era de 1200 rpm (rotatii pe minut) si cantarea aproximativ 35 kg. Partea interesanta este insa ca, primul hdd creat vreodata functiona pe principiul RAID 1, ceea ce se scria, NECRIPTAT pe un platan, se scria si pe al doilea in oglinda.
  2. Hard diskurile clasice de astazi au componente mecanice, magnetice si electrice si functioneaza pe principii aproximativ asemanatoare cu cele pe care functiona primul hard disk construit vreodata?
  3. Hard discurile clasice NU SUNT INCHISE ERMETIC!,
    Exista insa cateva modele, experimentale, care contin Heliu, construite de seagate, care intr-adevar sunt inchise ermetic.
  4. Hard diskul clasic este cea mai sensibila componenta dintr-un pc, tocmai pentru ca are componente mecanice foarte sensibile (capetele de citire, platanele)
  5. Pozele din service-urile de recuperare de date cu oameni imbracati in costume ermetice sunt EXAGERATE, chiar RIDICOLE?

    Folosirea unui “clean-room” atunci cand se desface un hard disk este utila DAR NU OBLIGATORIE? Este insa adevarat ca manevrarea unui hard disk desfacut trebuie sa se faca in conditii de extrema atentie, orice particula care ajunge accidental pe platane putand duce la deterioarea suprafetei acestora in momentul in care hdd-ul este initializat.